Popüler Yayınlar

15 Mayıs 2012 Salı

13 Yaşındaki Dahi Çocuk İzafiyeti Baştan Yazıyor



             Amerika'da yaşıyan 13 yaşındaki Jacob Barnett bir otizm türü olan asperger sendromu ile doğmuş ama bu hastalık onu tam bir dahi yapmış. Einstein'in matematik IQ su 160 bu çocuğun ise 170!
Dört yıldır okuduğu üniversitede astrofizik sunumları yapan bu küçük dâhinin rakibi, Albert Einstein... Jacob, Einstein'ın izafiyet teorisinin yanlış, daha doğrusu eksik olduğunu kanıtlama peşinde.Bu çocuk, Bing Bang'i, yani dünyanın nasıl oluştuğunu yeniden açıklayan bir matematik teorisi üzerinde de çalışıyor.
              
                Jacob'a göre Einstein dünyanın nasıl meydana geldiğini matematiksel olarak açıklarken bir yerlerde yanlışlık yaptı. Yani dünya, 14 milyar yıl önce meydana gelen büyük patlamadan (Big Bang) sonra oluşmuş değil. Dünyanın oluşmasına neden olan karbon gazının ortaya çıkmasını sağlayan başka bir mekanizma var. Ama ne?..
              
               Indiana Üniversitesi-Perdue Üniversitesi Indianapolis'te (IUPUI) astrofizik ve yüksek matematik derslerine giren Jacob "Detaylar üzerinde çalışıyorum" diyor. Kendi teorisini anlatan videosunu izleyen dünyanın en ünlü astrofizikçilerinden Scott Termaine'e göre de doğru yolda ilerliyor. Eğitim hayatı boyunca matematiği zayıf olan annesi Katherine Barnett, oğlunun "öylesine bir şeyler mi karaladığını" yoksa "gerçek bir deha mı olduğunu" anlamak için kaydettiği videoyu, Einstein'ın da okuduğu Priceton Üniversitesi İleri Araştırmalar Enstitüsü'ne göndermiş. Termaine'den anneye şöyle bir e-posta gelmiş: "Üzerinde çalıştığı, astrofizik ve kuramsal fiziğin en zor sorularından biri. Bu sorunun cevabını veren herkes, Nobel Fizik Ödülü için kuyrukta demektir."

                Anne Kathrine Barnett ve eşi için matematik, içinden çıkılması güç bir sorun. Jacob evde zaman zaman üzerinde çalıştığı problemleri anlattığında, boş gözlerle bakmaktan başka bir şey gelmiyor ellerinden. Jacob Barnett, dünyanın nasıl oluştuğu konusunda bir matematik teorisi üzerinde çalışıyor.



0 yorum:

Yorum Gönder